اسپرد و کمیسیون کمتری در معاملات پرداخت کن

اندیکاتور RSI در فارکس

زمان مطالعه: 5 دقیقه
نویسنده:

RSI مخفف عبارت Relative Strength Index است و به معنای شاخص قدرت نسبی نیز می باشد. اندیکاتور RSI بین دو عدد 0 و 100 نوسان دارد. در این نوسان اطلاعاتی مانند تایید قیمت، روند معاملات، محدوده های اشباع خرید و فروش و بسیاری از موارد دیگر قابل تشخیص هستند.

اندیکاتور RSI یکی از بهترین اندیکاتور در فارکس و دیگر بازار های مالی است. این اندیکاتور به منظور اهداف مختلفی توسط معامله گران مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع با استفاده از RSI معامله گران می توانند اطلاعات مختلفی را از نوسان قیمت برای تصمیمات معاملاتی خود به دست بیاورند. اهمیت و کاربرد زیاد این اندیکاتور باعث شده تا در این مقاله به بررسی و معرفی کامل آن بپردازیم. پس با سودآپ همراه باشید.

اندیکاتورRSI

RSI مخفف عبارت Relative Strength Index است و به معنای شاخص قدرت نسبی نیز می باشد. اندیکاتور RSI بین دو عدد 0 و 100 نوسان دارد. در این نوسان اطلاعاتی مانند تایید قیمت، روند معاملات، محدوده های اشباع خرید و فروش و بسیاری از موارد دیگر قابل تشخیص هستند. به طور مثال زمانی که نوسان به بالای عدد 70 درصد رسید، یعنی اشباع خرید رخ داده و باید منتظر بازگشت قیمت باشید.

همان طور که می دانید اندیکاتور در فاکس انواع مختلفی را شامل می شود؛ RSI نوعی اندیکاتور بازگشتی است. اندیکاتور rsi به شما نشان می دهد که قدرت بازار در دست خریداران است یا فروشندگان؟ به همین دلیل به آن شاخص قدرت نسبی گفته می شود. همچنین کاملا به مانند اندیکاتور MACD، این اندیکاتور هم در دسته اسیلاتور ها قرار دارد.

کاربرد اندیکاتور RSI چیست؟

اصلی ترین کاربرد اندیکاتور RSI در تشخیص نقاط اشباع خرید و فروش است. زمانی که این اندیکاتور را به نمودار قیمت اضافه می کنید، شاهد اضافه شدن نموداری جدید در پایین صفحه خواهید بود. این نمودار که در بین 0 تا 100 نوسان دارد، دارای دو سطح مهم 30 و 70 نیز است. سطح 30 در واقع یک محدوده حمایت برای قیمت و سطح 70 یک محدوده مقاومت برای آن به حساب می آید.

کسانی که با تحلیل تکنیکال فارکس آشنایی دارند، قطعا از اهمیت این محدوده ها نیز مطلع هستند. در اندیکاتور RSI وقتی قیمت به محدوده 30 یا حتی پایین تر از آن نزدیک می شود، یعنی اشباع فروش به وجود آمده و قدرت فروشنده ها در حال کم شدن است؛ لذا باید منتظر این باشید که قیمت مجددا به سمت بالا بر گردد. همین طور وقتی قیمت به سمت محدوده 70 یا بالاتر از آن می رود، یعنی قدرت خریداران در حال کاهش است. این موضوع به معامله گران برای تشخیص میزان عرضه و تقاضا در فارکس نیز کمک بسیار زیادی می کند.

کاربرد بعدی RSI را می توان تشخیص خطوط روند دانست. بر روی نمودار این اندیکاتور به راحتی می توانید خطوط روند را تشخیص داده و بر مبنای آن ها معاملات خود را انجام دهید. شرایط، قوانین و استاندارد های تشخیص خطوط روند بر روی RSI، کاملا به مانند نمودار اصلی است.

بررسی فرمول اندیکاتور RSI

فرمول اندیکاتور RSI خیلی سخت و پیچیده نیست؛ اما برای درک آن ابتدا نیاز به شناخت چند پارامتر مهم در این فرمول دارید. برای به دست آوردن شاخص RS ابتدا باید میانگین سود و میانگین ضرر به دست بیاید. برای محاسبه میانگین سود ابتدا باید قیمت های مثبت 14 روز گذشته را جمع کرد و سپس بر عدد 14 تقسیم کرد. در مقابل برای میانگین ضرر باید قیمت های پایین 14 روز گذشته را جمع و سپس تقسیم بر عدد 14 کرد. سپس شاخص RS با استفاده از فرمول زیر به دست می آید.

RS = میانگین سود / میانگین ضرر

حالا که میزان RS به دست آمد، فرمول کامل اندیکاتور RSI نیز شامل عبارت زیر می شود.

RSI = 100 – (100 / 1 + RS)

نحوه کار با اندیکاتور RSI

نحوه نوسان گیری و کار با اندیکاتور RSI بسیار آسان است؛ فقط کافی است که توجه ویژه ای را به محدوده های 30 و 70 داشته باشید. همین دو محدوده و نوسانی که بین و بعد آن ها وجود دارد، روش های مختلفی را برای تحلیل و کار با اندیکاتور به وجود آورده است. در ادامه به رایج ترین این روش های می پردازیم.

کار با خطوط روند اندیکاتور RSI

اولین روش و نحوه کار با اندیکاتور RSI، خطوط روند هستند. شما با استفاده از این خطوط، می توانید سیگنال های خرید و فروش به دست آورید. برای استفاده از این روش کافی است ابزار رسم خط روند را در تریدینگ ویو یا متاتریدر انتخاب کنید و خط روند صعودی یا نزولی خود را رسم کنید. چیزی که در این بین حائز اهمیت است، نقطه برخورد خط روند با نمودار واقعی قیمت می باشد.

به طور مثال زمانی که خط روند صعودی توسط نمودار RSI می شکند و در مقابل بر روی نمودار هم کندل فروش قوی به وجود می آید، بهتر است سفارش فروش را انجام دهید. دقت داشته باشید که اندیکاتور RSI به تنهایی انتخاب خوبی برای تحلیل با خطوط روند نیست؛ چرا که کاربر اصلی آن برای تشخیص نقاط اشباع است.

کار با واگرایی های منفی در اندیکاتور RSI

زمانی که در نمودار سهام قیمت قله ای بالا تر از قله قبلی را ایجاد کند و در نمودار RSI شاهد قیمتی پایین تر از کف قبلی باشیم، به این معنی است که واگرایی منفی به وجود آمده. در این صورت یعنی روند صعودی به پایان رسیده. لذا واگرایی های منفی با استفاده از اندیکاتور RSI قابل تشخیص هستند و روش مناسب برای دریافت سیگنال خرید و فروش به حساب می آیند.

کار با واگرایی های مثبت در اندیکاتور RSI

شکل واگرایی مثبت کاملا برعکس واگرایی منفی است. به این صورت که در نمودار سهام کف قیمت پایین تر از کف قبلی بوده باشد؛ اما در نمودار RSI قیمت بیشتر از قله قبلی باشد. در این صورت واگرایی مثبت به وجود می آید و به معنی اتمام روند نزولی است.

اندیکاتور rsi

آموزش تنظیمات اندیکاتور RSI

یکی از مهم ترین و بهترین قابلیت های RSI، بدون شک امکان شخصی سازی آن است. به این صورت که می توانید مواردی مثل رنگ و محدوده های مشخص شده را تغییر دهید. برای انجام این کار بر روی گزینه تنظیمات که در کنار نام اندیکاتور وجود دارد کلیک کنید. سپس می توانید رنگ خطوط اندیکاتور RSI را تغییر دهید. در صورت نیاز، می توان دو محدوده 30 و 70 را نیز تغییر دهید. در دو گزینه آخر، امکان تغییر رنگ پس زمینه اندیکاتور و همچنین میزان دقت ابزار وجود دارد.

بررسی مزایا و معایب اندیکاتور RSI

هر اندیکاتوری در فارکس دارای یک سری مزایا و معایب است. مزایای اندیکاتور RSI باعث شده تا این اندیکاتور به یکی از قدرتمند ترین ابزار های تحلیل تکنیکال فارکس تبدیل شود؛ اما باید بدانید که این اندیکاتور بدون معایب نیست. موارد زیر برخی از مهم ترین مزایای RSI هستند.

  • شناسایی نقاط ورود و خروج
  • تأیید تحلیل فنی
  • آگاهی از وضعیت عرضه و تقاضا
  • یادگیری آسان برای افراد مبتدی تا حرفه ای
  • امکان شخصی سازی

همچنین موارد زیر را می توان جزو معایب این اندیکاتور دانست:

  • تأخیر در تحلیل
  • امکان به وجود آمدن برخی از اشتباهات در تحلیل
  • ناکارآمد در شرایط پیچیده بازار

سخن پایانی

اگر جزو کسانی هستید که از روش نوسان گیری کوتاه مدت درآمدزایی می کنید، پس حتما اندیکاتور RSI را هم در لیست ابزار های تحلیل خود قرار دهید. این ابزار طبق توضیحاتی که از آن داشتیم، اطلاعات بسیار جامع و خوبی را در اختیار شما قرار می دهد. در واقع می تواند تاییدیه های نسبتا دقیقی را بر تحلیل های شما داشته باشد.

سوالات متداول

اندیکاتور RSI چیست؟
یک نوع اندیکاتور بازگشتی است که جزو اسیلاتور ها نیز محسوب می شود.
تشخیص نقاط اشباع خرید و فروش
خیر؛ اما برای افزایش دقت تحلیل، ابزاری مناسب محسوب می شود.
برای نوسان گیر های بازار کاربرد بسیار زیادی دارد.

بله؛ می توانید واگرایی های منفی و مثبت را تشخیص دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه